Teknikvetenskap

Teknikprogrammet

Vill du uppfinna framtidens smarta tekniska lösningar?

Är du intresserad av både teknik, matematik och fysik och vill koppla samman dessa ämnen? På inriktningen Teknikvetenskap får du lära dig mer om arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Hos oss sätter vi fokus på olika energibegrepp samt metoder och strategier för att skapa en hållbar utveckling. Utbildningen är en bra grund för högskolestudier i teknik och naturvetenskap.

Du lär dig bland annat:

Programmering
Problemlösning
Energisystem
Automation

Om utbildningen

Utbildningen genomsyras av ett tvärvetenskapligt förhållningssätt på naturvetenskaplig och teknisk grund, där problemformuleringar tagna från energiområdet fördjupar ämnesstudierna. I inriktningen teknikvetenskap omfattar kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Hos oss ingår specialiseringskurser, som till exempel

reaktorfysik, termodynamik, fysikalisk- och kemisk problemlösning samt linjär algebra. Din förmåga till analys kommer att utvecklas, din kreativitet och förmåga att lösa problem och ta initiativ.


Från idé till färdig produkt

Du genomför experiment från planerandet fram till tolkningen av resultatet och du tränar dig i att förstå hela utvecklingsprocessen från idé till den färdiga produkten.

Du lär dig programmet CAD som hanterar och gör ritningar i 2D- och 3D-program och används mycket inom teknisk konstruktion och arkitektur.

Utbildningen passar dig som:

  • Är intresserad av teknik och teknikutveckling
  • Gillar att lösa problem
  • Vill lära dig mer om robotteknik, AI eller programmering
  • Skulle vilja bli ingenjör eller teknikforskare

Tänkbara yrken efter studenten:

Efter gymnasiet har du en bra grund för universitets- och högskoleutbildningar. 

Inriktningen ger dig särskild behörighet till teknisk högskola och du kan t.ex söka någon typ av ingenjörsutbildning. 

Framtida yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen teknikvetenskap kan vara: civilingenjör, programmerare, matematiker eller andra yrken inom en teknisk bransch.

Riksintag

Alla våra utbildningar har riksintag och kan sökas av elever från hela landet.

Valbara fördjupningskurser

Specialisera dig inom det område du är mest intresserad av

Energisystem

För dig som vill få ett övergripande perspektiv på hur en energicykel fungerar och hur de olika delarna hänger ihop och påverkar varandra, från produktion, distribution, lagring och användning av energi.

Hållbart samhälle

För dig som är intresserad av samhällsplanering och miljöpolitik och hur vi med teknik kan anta  miljöutmaningar, hushålla på naturresurser och bibehålla bärkraftiga ekosystem.

IT & Systemvetenskap

För dig som vill är intresserad av digitalisering som AI och smarta dataplattformar för att bidra till effektivare energisystem i framtiden.

Naturvetenskap

För dig som vill läsa vidare till läkare, eller ha en naturvetenskaplig utgångspunkt för att diskutera etiska frågor och ställningstaganden för teknikutvecklingen i samhället.

Teknikvetenskap

För dig som vill förstå hur energiteknik påverkar miljön och få kunskap i arbetet kring drift, underhåll och service av energitekniska anläggningar.

Vad är det bästa med Vattenfallgymnasiet?

Se vår film om Gymnasieingenjör

Praktikperioden under det 4:e året

För alla elever som läser det fjärde året erbjuds en praktikperiod på åtminstone 12 veckor. Praktiken är en viktig del för att få inblick i vad du läser om och för att lära dig utföra de teoretiska kunskaperna du läst om praktiskt.

Praktikplatsen får eleven fixa själv men vanligt är att den sker på en stor kraftproducerande anläggning eller inom processindustrin. En typisk praktikplats om man går på Vattenfallgymnasiet är t.ex. på driften i kärnkraftverket i Forsmark, eller på underhållsavdelningen där man deltar i arbetet. Genom praktikperioden får eleven en unik chans att visa mer av sig själv och skapa kontakter till framtida arbete.

"Forsmark är kärlek, vad mer kan man säga."
Lovisa Palm
,
tidigare elev

Är du intresserad av någon av våra inriktingar?

Vad är du intresserad av?

Genom att göra en intresseanmälan till vår utbildning och därmed lämna personuppgifter till Vattenfallgymnasiet, godkänner du att vi samlar in och behandlar dina personuppgifter i syftet att kunna skicka riktad information med nyhetsuppdateringar och evenemang via e-post och sms. Läs mer i vår integritetspolicy.

Ansök till oss för att gå ett
4:e år och bli Gymnasieingenjör här!

Genom att göra en intresseanmälan till vår utbildning och därmed lämna personuppgifter till Vattenfallgymnasiet, godkänner du att vi samlar in och behandlar dina personuppgifter i syftet att kunna skicka riktad information med nyhetsuppdateringar och evenemang via e-post och sms. Läs mer i vår integritetspolicy.

Teknikprogrammet

Produktionsteknik

Gillar du att lösa problem? Gillar du att arbeta logiskt och strukturerat? Vill du arbeta både teoretiskt och praktiskt? Då kan inriktningen produktionsteknik på Teknikprogrammet vara för dig.

Stäng

Hallå där!

Missa inte vårt Digitala Öppet hus den 8 Maj!

Är du nyfiken på Vattenfallgymnasiet? Då ska du inte missa vårt Digitala Öppet hus som vi sänder live den 8 Maj kl. 16:00. Anmäl dig nu!