Gymnasieingenjör

Påbyggnad - Tekniskt fjärde år

Att läsa ett extra år till Gymnasieingenjör ger dig chans att få jobb redan i skolan.

Vill du vässa dina kunskaper inom elproduktion? Testa dig fram till en yrkesroll och arbetsplats som passar dig? Ta chansen och läs ett yrkesinriktat fjärde år där du efter färdig utbildning kan titulera dig gymnasieingenjör. Var i Sverige du läst dina tre första gymnasieår spelar ingen roll. Det viktiga är att du har bra grunder att stå på. Ett teknikprogram räcker hela vägen, men liknande kunskaper från andra program går lika bra.

Du lär dig bland annat:

Fördjupade tekniska kunskaper
Ledarskap
Automation
Energisystem
Problemlösning

Om utbildningen

”Gymnasieingenjör” är ett fjärde yrkesinriktat påbyggnadsår på teknikprogrammet. Här får du kombinera 12 veckors praktik med teorilektioner på skolan. På din praktik får du chans att prova på olika arbetsplatser, yrkesroller och att jobba med olika delar i produktionsprocessen.

Vårt samarbete med Vattenfall är en garanti för att du ska få en spännande praktikplats och som i sin tur ger dig stora möjligheter till jobb direkt efter skolan. Du får erfarenheter från processindustrin som är eftertraktade på arbetsmarknaden och som ger goda karriärmöjligheter till välbetalda tjänster.

I utbildningen får du fördjupa dig extra mycket i produktionsprocessen kring elproduktion från kärnkraft och förnybara energikällor som sol, vind och vatten.

För att söka utbildningen behöver du ha avgångsbetyg från teknikprogrammet eller motsvarande. Du kan vara upp till och med 22 år när du börjar. Utbildningen berättigar till studiebidrag eller studiemedel.

Utbildningen passar dig som:

  • Vill jobba direkt efter avslutat utbildning
  • Är intresserad av teknik och energiproduktion
  • Har avgångsbetyg från teknikprogrammet eller motsvarande

Tänkbara yrken efter studenten:

Från bred junioringenjör till specialiserad ingenjör, projektledare och konstruktör.

Valbara fördjupningskurser

Specialisera dig inom det område du är mest intresserad av

No items found.

Vad är det bästa med Vattenfallgymnasiet?

Se vår film om Gymnasieingenjör

Praktikperioden under det 4:e året

För alla elever som läser det fjärde året erbjuds en praktikperiod på åtminstone 12 veckor. Praktiken är en viktig del för att få inblick i vad du läser om och för att lära dig utföra de teoretiska kunskaperna du läst om praktiskt.

Praktikplatsen får eleven fixa själv men vanligt är att den sker på en stor kraftproducerande anläggning eller inom processindustrin. En typisk praktikplats om man går på Vattenfallgymnasiet är t.ex. på driften i kärnkraftverket i Forsmark, eller på underhållsavdelningen där man deltar i arbetet. Genom praktikperioden får eleven en unik chans att visa mer av sig själv och skapa kontakter till framtida arbete.

"Bästa valet jag gjort"
Isak Lisspers
,
tidigare elev

Är du intresserad av någon av våra inriktingar?

Vad är du intresserad av?

Genom att göra en intresseanmälan till vår utbildning och därmed lämna personuppgifter till Vattenfallgymnasiet, godkänner du att vi samlar in och behandlar dina personuppgifter i syftet att kunna skicka riktad information med nyhetsuppdateringar och evenemang via e-post och sms. Läs mer i vår integritetspolicy.

Ansök till oss för att gå ett
4:e år och bli Gymnasieingenjör här!

Genom att göra en intresseanmälan till vår utbildning och därmed lämna personuppgifter till Vattenfallgymnasiet, godkänner du att vi samlar in och behandlar dina personuppgifter i syftet att kunna skicka riktad information med nyhetsuppdateringar och evenemang via e-post och sms. Läs mer i vår integritetspolicy.

Teknikprogrammet

Teknikvetenskap

Gillar du att konstruera eller programmera? På inriktningen Teknikvetenskap får du lära dig mer om arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering.

Stäng

Hallå där!

Missa inte vårt Digitala Öppet hus den 8 Maj!

Är du nyfiken på Vattenfallgymnasiet? Då ska du inte missa vårt Digitala Öppet hus som vi sänder live den 8 Maj kl. 16:00. Anmäl dig nu!