Bli elev på Vattenfall- gymnasiet

Är det dags för Gymnasievalet? Går du i 9:an och ska välja vilket program du ska gå? Vattenfallgymnasiet är inte ett vanligt teknikgymnasium. Hos oss får du en direkt insikt i arbetslivet, erbjuden praktik på Vattenfall och möjlighet att bo på skolan på vårt elevboende. Här har vi samlat information för dig som vill bli elev på Vattenfallgymnasiet. Läs mer om teknikprogrammet och våra inriktningar Teknikvetenskap och Produktionsteknik. Samt få svar på vanliga frågor i vår FAQ.

Varför du ska välja Vattenfall-gymnasiet!

Unikt samarbete med Vattenfall AB

Tack vare vårt nära samarbete med Vattenfall AB får du tillgång till praktik och studiebesök på Forsmarks kärnkraftverk och SKBs anläggningar, liksom Vattenfalls FoU-laboratorium i Älvkarleby.

Fokus på att lösa framtidens utmaningar

Vattenfallgymnasiet utbildar dig som vill utveckla framtidens teknik för en hållbar och fossilfri framtid. Vi fokuserar på en hållbar elproduktion från kärnkraft och förnybara energikällor som sol, vind och vatten.

Forma din egen utbildning

Inom båda våra inriktningar är du fri att själv forma din kursplan eller välja ett fördjupningsområde. Välj t.ex. att fördjupa dig inom Energisystem, Hållbart samhälle, IT, Naturvetenskap eller Teknikvetenskap.

Bo med närhet till skolan, vänner och naturen

I anslutning till skolan finns ett mysigt elevboende med elever från hela Sverige och en stark sammanhållning. Här har du nära till skolan, vännerna och naturen och har många möjligheter till olika fritidsaktiviteter.

Liten skola & stark gemenskap

Vattenfallgymnasiet är en liten skola, vilket gör att du kommer lära känna alla och ni kommer komma närmare varandra. Du får också en bra kontakt med lärarna och mycket hjälp om du vill.

Besök oss på Digitalt Öppet hus den 28 november!

Anmäl dig till vår Digitala öppet hus den 28 november och 26 januari! Där får du möta elever och lärare som berättar om skolan och våra utbildningar.

Vill du besöka skolan fysiskt och se hur vi har det så håller Vattenfallgymnasiet alltid öppet hus för dig som vill göra ett besök. Om du reser långt kan vi även erbjuda ett övernattningsboende. Under denna pandemi är det inte heller några problem att koppla upp sig för en digital rundvandring!

En unik kontakt med arbetsslivet

På Vattenfallgymnasiet har vi ett arbetssätt som påminner om arbetslivets. Genom studiebesök, praktik och gästföreläsningar får du möjlighet att uppleva arbetslivets olika roller och arbetsuppgifter. Som elev på vårt teknikgymnasium får du också förtur till praktikplats på Vattenfalls olika anläggningar och enheter, världen över. Du får kontakter i företagsvärlden och möjlighet att börja bygga nätverk.

Studera med närhet till naturen och vänner

På vårt Campus har du nära till skolan, vännerna och naturen och har många möjligheter till olika fritidsaktiviteter. Rummet du hyr är möblerat. Kök och allrum delas med dina huskompisar. Skolan bjuder på frukost och ibland även en vällagad middag.

"Här kan man räkna mycket matematik och fysik om man vill."

Axel Skagermark
elev

"Att åka hit är inte att åka hemifrån, det är att åka hem."

Kristina Kjellgren
elev

"Skolan ger bra förutsättningar för att läsa vidare, speciellt på teknisk högskola."

Andrea Pettersson
tidigare elev

"Det bästa med skolan är gemenskapen."

Emil

"Bästa valet jag gjort"

Isak Lisspers
tidigare elev

“En helt fantastisk skola. Sannolikt Sveriges bästa skola”

Fredrik Olsson

FAQ - vanliga frågor

Våra
utbildningar

Vattenfallgymnasiets utbildningar fokuserar på hållbar och fossilfri framtid. Här förbereds eleverna till högskola och arbetsliv med kunskap att själva utveckla framtidens teknik inom elproduktion från energikällor som minskar klimatavtrycket. Alla våra utbildningar har riksintag och på vårt Campus bor eleverna i nybyggda studentbostäder i naturskön miljö och med närhet till skolan, vännerna och många möjligheter till fritidsaktiviteter.

Läs ett 4:e år och bli gymnasieingenjör!

Vill du få ännu djupare kunskap inom teknik och elproduktion? Har du läst Teknikprogrammet eller annan likvärdig utbildning och vill fördjupa dig? Eller känner dig redo för att kliva ut i arbetslivet direkt? Då kan du ta chansen att läsa Teknikprogrammets yrkesinriktade fjärde år och få titeln gymnasieingenjör. Du kan ansöka till vårt fjärde år oavsett var du läst dina tre föregående gymnasieår.

Prova på en dag på Vattenfallgymnasiet

På Vattenfallgymnasiet håller vi alltid öppet hus för dig som vill göra ett besök. Du kan få träffa elever och lärare, ställa frågor och prova på att vara elev på skolan för en dag. Uppleva vår natursköna miljö på Forsmarks bruk och besök vårt elevboende. Om du reser långt kan vi erbjuda övernattningsboende.

Digitalt öppet hus

Lördag 28 november kl 14 och tisdag 26 januari kl 16 livesänder vi från Vattenfallgymnasiet i Forsmark. Intervjuer varvas med filmer och rundvandring på skolan. Du får höra elever, lärare, rektor och annan personal på skola berätta om Teknikprogrammet och hur våra inriktningar Produktionsteknik och Teknikvetenskap har fokus på energi och hållbar utveckling.

Hallå där!

Missa inte vårt Digitala Öppet hus nu på lördag!

Är du nyfiken på Vattenfallgymnasiet? Då ska du inte missa vårt Digitala Öppet hus som vi sänder live nu på lördag kl. 14:00. Du behöver ingen webcam eller mic, det är bara att titta på! Anmäl dig nu!